Airshow
 

Programma

Aanvang airshow: 13.00 uur

Wat kunt u verwachten tijdens Heldair Show Maritiem 2017.

Met enige regelmaat zullen wij hier onthullen welke deelnemers u kunt verwachten tijdens de Heldair Show Maritiem 2017.  

Catalina PBY-5A  

foto gemaakt door Leonard van den Broek

De Catalina PBY-5A wordt ook wel de vliegende legende genoemd. Tussen 1941 en 1957 voerde deze vliegboot gevaarlijke oorlogsmissies uit. In de Tweede Wereldoorlog bestonden deze missies vooral uit humanitaire vluchten in Nederlands Indië. Later was de Catalina werkzaam vanaf Marinevliegkamp Valkenburg. Met recht een legende! Stichting Catalina zet zich nog dagelijks in om de Catalina vliegend te houden zodat een ieder hier nog steeds van kan genieten.

www.catalina-pby.nl

NH-90

De NH90 helikopter is de Nederlandse maritieme (gevechts)helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. De NH90 kan opereren vanaf patrouilleschepen en luchtverdedigings- en commandofregatten. Defensie gebruikt het toestel ook als transporthelikopter boven land of vanaf bijvoorbeeld de amfibische transportschepen en het nieuwe Joint logistic Support Schip Karel Doorman voor het afzetten van special forces.

De NH90 kan ingezet worden voor

-         Onderzeebootbestrijding (eventueel vanaf marineschepen)
 

-         Oppervlakte-oorlogvoering (aanvallen van andere oorlogsschepen)

-         Ondersteuning bij bijvoorbeeld het onderscheppen van drugstransporten of het       boarden (het aan boord zetten van een team gespecialiseerde mariniers) van verdachte schepen

-         Troepentransport

www.defensie.nl

Fokker S-11 lesvliegtuig

In dienst bij de Marine Luchtvaartdienst (MLD)

Het lesvliegtuig voor aspirant vliegers bij zowel de KLU als de Koninklijke Marine. Aan het eind van de jaren ’50 nam de MLD hun elementaire vliegopleiding in eigen beheer. 9 Fokker S-11’s werden geleend van de KLU en op de Kooy ondergebracht in het nieuwe ‘Vliegtuigsquadron 9’. Later kregen wij als MLD eigen S-11’s in MLD kleuren. Tegenwoordig houdt de stichting Fokker Four ze in ‘leven’.

www.fokkerfour.nl

·       CH53G Sea Stallion , German Airforce

Werkpaard en alleskunner. Van ingezet worden in Vietnam (USAF), tot Search and Rescue (SAR) taken in eigen land, van Special Operations tot vlootondersteuning. De CH53G Sea Stallion is nog steeds in gebruik door de German Airforce.

20 stuks zijn geassembleerd door Fokker.

Spitfire:

Misschien wel de mooiste en bekendste ‘jager’ uit de Tweede Wereldoorlog. De spitfire heeft meegevochten tijdens D-Day met zijn oersterke Mk.IX  Rolls Royce Packard Merlin 224 motor met 1720 pk en een vierbladige propeller.

Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht zorgt er tegenwoordig voor dat deze Spitfire nog steeds vliegt.

www.kluhv.nl

Dakota C-47 Skytrain

Nog een legende. De militaire versie van de DC-3. De C-47 Skytrain is een van de meest succesvolle vliegtuigdesigns uit de historie. Ingezet in de WO2 voor transport, droppingen etc.

De Royal Airforce (BBMF)  Battle of Britain Memorial flight komt een mooi display vliegen op de Heldairshow. 

Created by Trefnet · Powered by SHARKSHARK