Heldair Show Maritiem 2017!

Maritiem Vliegkamp De Kooy en Den Helder Airport openen op zaterdag 16 september tussen 10.00 en 16.30 uur hun poorten voor Heldair Show Maritiem (HSM). Tijdens deze open dag kunt u een kijkje nemen achter de hekken van het militaire en civiele gedeelte van de luchthaven. De toegang is gratis.

De HSM staat in het teken staan van ‘100 jaar Marineluchtvaartdienst vliegen en varen eeuwig verbonden’. Op het programma staat o.a. een geweldige airshow, met zowel nationale als internationale deelnemers. Naast de airshow is er ook op de grond voor jong en oud van alles te zien, doen en beleven.     

Airmarkt
Op de airmarkt staan allerlei kraampjes met veelal luchtvaartgerelateerde informatie en verkoopartikelen. 
Staticshow
Op de staticshow staan diverse helikopters en vliegtuigen voor u op de grond tentoongesteld.
Kinderdorp
Ook wordt er aan de kleinsten gedacht in het speciaal ingerichte kinderdorp.

13:00 u – 16.00 u       airshow

Voor vele is de airshow de publiekstrekker. Nationale en internationale deelnemers komen naar Den Helder om te showen waartoe zij in staat zijn.

Deelnemers die onder andere aanwezig zijn tijdens de HSM2017

Airshow Programma Heldair Show Martiem

 

 

1

Sukhoi

2

 

3

Fokker 4

4

 

5

Air Combat Europe

6

 

7

NH 90 BELGIUM

8

 

9

AI09 BELGIUM

10

 

11

Pitt special

12

 

13

P51 MUSTANG

14

 

15

CATALINA

16

 

17

NH 90 NL 2 STUKS

18

 

19

 

20

 

21

RED DEVILS

22

 

23

DEP  AI09 /  Dep Fouga

24

 

25

Harvard/Beech 18

26

 

27

DUTCH THUNDER YAKS

28

 

29

O2 SKY MASTER

30

 

31

FLY PAST C130

32

 

33

RED BULLS

 

Antonov 2

foto www.classicwings.nl

De Antonov 2 is de grootste 1 motorige dubbeldekker. 

DHC1 Chipmunk

Classic Wings komt met de Antonov 2 en de DHC1 Chipmunk. De Chipmunk is de belangrijkste trainer voor de engelse luchtmacht. Voor de Nederlandse Marine gestationeerd op Plymouth. 

Royal Navy Merlin

Deze indrukwekkende helikopter wordt vooral ingezet bij onderzeebootbestrijding.

http://www.royalnavy.mod.uk/the-equipment/aircraft/helicopters/merlin-mk2

Royal Navy Wildcat

De verbeterde versie van de Westland Super Lynx uit Engeland komt ons met vier stuks bezoeken in Nederland. 

http://www.royalnavy.mod.uk/the-equipment/aircraft/helicopters/wildcat\

PZL W-3 Sokol

Dit is de Search And Rescue (SAR) helikopter van de Poolse marine.

The Flying Bulls Aerobatics Team

Foto website www.flyingbulls.cz

Red Bull is tegenwoordig bijna overal vertegenwoordigd als het gaat om snelheid, extreme sporten en vliegen. Onze eigen Max Verstappen is zoals de meeste van jullie wel weten te bewonderen in de Formule 1. In Tsjechië hebben ze dit bijzondere aerobatics team, wat bij ons in het luchtruim van Den Helder voor een spektakel gaat zorgen.

Wat leuke feitjes:

-         De topsnelheid van The Flying Bulls Aerobatics Team die zij tijdens de  demo bereiken is  415 km/h (net zo snel als een van de snelste auto’s op aarde de Bugattie Veyron).

-         Het vliegtuig de XtremeAir XA-42 weegt plusminus 700kg, net zo zwaar als een volwassen giraffe. 

-         Tijdens de show doen ze zo’n 38 aerobatics figuren,

-         Ze leggen ze 70 km af tot een maximum hoogte van 700 meter

www.flyingbulls.cz

Fouga Magister

Foto: Thomas Milosch www.planespotters.net

Na WOII was het noodzakelijk dat er een speciale straaljager kwam voor trainingsdoeleinden. Het tijdperk van alleen maar zuigermotoren kwam op zijn einde en straaljagers behaalden veel hogere snelheden. De Fransen ontwikkelden daarom deze lichte 2-motorige jager. Een groot aantal Nederlandse marine- en luchtmachtvliegers heeft destijds in België zijn/haar opleiding op de Fouga genoten. Vandaag de dag heeft de Dutch Historic Jet Association als doelstelling om historische jagers in luchtwaardige staat te houden.

www.dutchfouga.com

North American T-6 Texan (Harvard)

Foto: eigenaar/directeur Luuk van Hooijdonk

Buiten Amerika werd de North American T-6 bekend als de Harvard. Het was het eerste geheel metalen lesvliegtuig voorzien van een

intrekbaar landingsgestel. Vanaf 1946 tot 1971 was de kist in gebruik bij de Marineluchtvaartdienst en werd hij wereldwijd bekend als ‘the Pilot Maker’.

www.wingsoverholland.nl

Saab Safir

Foto: Matthijs van Wageningen  www.vanwageningen.net

De Rijksluchtvaartschool heeft de Saab Safir jarenlang als opleidingsvliegtuig in dienst gehad. Menig KLM vlieger is zijn/haar opleiding begonnen op de Saab. Bij ons is hij 16 september static te bewonderen op de Heldair Show Maritiem. 

Squirrel HT1

foto: RAF www.raf.mod.uk

De Royal Airforce is breed aanwezig op de airshow met onder andere deze Squirrel. De RAF heeft 26 van deze helikopters in dienst en deze worden ingezet door de Defense Helicopter Flying School tijdens de diverse opleidingen. 

Griffin

 

foto: RAF www.raf.mod.uk

De Griffin wordt ook ingezet voor diverse opleidingen en tevens als SAR helikopter. De Griffin is een moderne versie van de welbekende “Huey” .

Tucano

foto: RAF www.raf.mod.uk

De Tucano is een sterke turboprop met een bijzonder goede ‘handling’ en wordt daardoor ingezet voor leerlingen die uiteindelijk jachtvlieger willen worden. De RAF is met deze 3 opleidingskisten static te bewonderen bij ons tijdens de Heldairshow.

Dornier-228

 
De kustwacht zet in samenwerking met een aantal partijen deze 2 vliegtuigen in voor verschillende kustwachttakken. Denk aan o.a. zoek- en  reddingsvluchten. Milieuvluchten om verontreinigingen te constateren (olie en chemicaliën) en scheepvaartcontrole en visserij inspectie. In dit toestel wordt er bijzonder samengewerkt. In deze kist werken marine vliegers, luchtmacht vliegers, 1 waarnemer van de Rijkswaterstaat en 1 waarnemer van de politie, douane of Koninklijke Marechaussee in een kleine ruimte nauw met elkaar samen. De vliegtuigen staan gestationeerd op luchthaven Schiphol.

De luchtmacht is hiermee ruim aanwezig  en al deze kisten zijn static te zien op de Heldair Show Maritiem. 

Pilatus PC-7 turbo trainer

 De Pilatus PC-7 is hét lesvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Dit vliegtuig staat gestationeerd op vliegbasis Woensdrecht. Op de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) wordt de PC-7 ingezet voor de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO). Na dit traject gaat de aankomend vlieger de specialisatie in tot jachtvlieger of helikoptervlieger

Cougar AS-532U2

De Cougar transporthelikopter wordt gebruikt voor het vervoer van troepen en materieel. Ook wordt een aantal helikopters gebruikt als boordhelikopter om te opereren vanaf Zijner Majesteits schepen van de Koninklijke Marine. Net als de Chinook kan de Cougar ook worden ingezet voor brandbestrijding. In totaal heeft de Koninklijke Luchtmacht 12 Cougar helikopters in gebruik op het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. 

Apache AH-64D van de Koninklijke Luchtmacht

De Apache is een echte gevechtshelikopter. Hij is onder andere geschikt voor het uitschakelen van gronddoelen, zoals tanks en commandoposten. Maar door zijn geavanceerde apparatuur ook inzetbaar als verkenner en bewaker van gebieden en grondtroepen. Op dit moment staan 20 Apaches gestationeerd op het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. 8 stuks staan er op dit moment op Fort Hood ten behoeven van opleidingen en training voor vliegers van de Apache. 

Chinook CH-47van de Koninklijke Luchtmacht

De Chinook is met zijn tandemrotor een indrukwekkend grote helikopter. De kist is multi-inzetbaar voor onder andere transport van materiaal en mens. Maar ook kan de Chinook ingezet worden voor zoek- en reddingsacties, vervoer voor Special Operations Forces in oorlogsgebieden en brandbestrijding. 13 Chinooks zijn gestationeerd op het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen en 4 stuks op Fort Hood in de Verenigde Staten ten behoeven van opleidingen en trainingen van luchtmacht personeel. Op Fort Hood trainen Chinook crews samen met Apachevliegers en met de Luchtmobiele Brigade. 

Dutch Thunder Yaks

Foto: Ben Uilings

DTY Display Team, een formatieteam waarmee al enkele jaren wordt deelgenomen aan airshows. Het bestaat uit een 4-ship formatie te weten 3 Yak-52's en een Sukoi 29 (Barefoot). De thuisbasis van deze kisten is bij Wings Over Holland op Lelystad Airport.

http://www.dutchthunderyaks.nl/

Red Devils

Foto: http://www.belgian-wings.be/     

De Red Devils zijn één van de demoteams van de Belgium Airforce. Bestaande uit 4 SIAI Marchetti SF260 vliegtuigen. Zij vliegen al jaren op verschillende air shows in Europa. Op 16 september de dag van de Heldairshow vliegen zij er zelfs 2! 

Air Combat Europe

foto: https://air-combat.eu/foto's Frank Crebas

Air Combat Europe staat garant voor spectaculair close formation vliegen. Gevlogen door ervaren F-16 jachtvliegers met vele uren daadwerkelijke combat training en missie ervaring. Top Gun in het echt. Genoeg ingrediënten om een schitterende demo te vliegen op de Heldairshow. 

Transall C-160

foto: http://www.military-today.com/aircraft/transall c160.htm

Deze kist is al ruim 50 jaar in dienst van de Fransen en Duitsers en heeft inmiddels al meer dan 1 miljoen vlieguren. Het is een erg indrukwekkend vliegtuig en zeer bijzonder dat hij naar ons kleine vliegveld in Den Helder een bezoek wil brengen. Transall staat voor Transporter Allianz wat inhoudt dat het een samenwerking is tussen de Fransen en Duitsers. 

Sukhoi-29

Foto: Steve van Dijck.

De Sukhoi-29 is een Russisch vliegtuig speciaal voor aerobatics en is uitermate geschikt om in te zetten als lesvliegtuig. De PH-KAH werd in 1994 gebouwd en geleverd aan het Verenigd Koninkrijk. In 2004 is het in handen gekomen bij Ramon Alonso uit Spanje die onder andere in 2007 World Unlimited Aerobatic kampioen werd. Sinds 2011 is deze kist eigendom van ‘Barefoot Pilot’ Steve van Dijck die er een solo display mee vliegt. Tevens maakt hij onderdeel uit van de Dutch Thunder Yaks. 

O-2 Skymaster

Foto: Wikipedia

Stichting Postbellum (letterlijk na-de-oorlog) heeft een O-2 Skymaster en een Lockheed F104G Starfighter in bezit. 2 kisten die werden ingezet rond de koude oorlog. Deze O-2 heeft daadwerkelijk 3 jaar dienst gedaan in Vietnam. Gehaald uit Amerika naar Nederland via de Poolcirkel, een fantastische trip die in verslag te lezen is via de site van de stichting. De O-2 Skymaster is te bewonderen tijdens de Heldair Show Maritiem op de Kooy.

http://www.stichtingpostbellum.nl/nl

Dakota C-47 Skytrain

Nog een legende. De militaire versie van de DC-3. De C-47 Skytrain is een van de meest succesvolle vliegtuigdesigns uit de historie. Ingezet in de WO2 voor transport, droppingen etc.

De Royal Airforce (BBMF)  Battle of Britain Memorial flight komt een mooi display vliegen op de Heldairshow. 

Spitfire:
 

Misschien wel de mooiste en bekendste ‘jager’ uit de Tweede Wereldoorlog. De spitfire heeft meegevochten tijdens D-Day met zijn oersterke Mk.IX  Rolls Royce Packard Merlin 224 motor met 1720 pk en een vierbladige propeller.

Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht zorgt er tegenwoordig voor dat deze Spitfire nog steeds vliegt.
www.kluhv.nl

CH53G Sea Stallion , German Airforce

Werkpaard en alleskunner. Van ingezet worden in Vietnam (USAF), tot Search and Rescue (SAR) taken in eigen land, van Special Operations tot vlootondersteuning. De CH53G Sea Stallion is nog steeds in gebruik door de German Airforce.

20 stuks zijn geassembleerd door Fokker.

Fokker S-11 lesvliegtuig

In dienst bij de Marine Luchtvaartdienst (MLD)

Het lesvliegtuig voor aspirant vliegers bij zowel de KLU als de Koninklijke Marine. Aan het eind van de jaren ’50 nam de MLD hun elementaire vliegopleiding in eigen beheer. 9 Fokker S-11’s werden geleend van de KLU en op de Kooy ondergebracht in het nieuwe ‘Vliegtuigsquadron 9’. Later kregen wij als MLD eigen S-11’s in MLD kleuren. Tegenwoordig houdt de stichting Fokker Four ze in ‘leven’.

www.fokkerfour.nl

NH-90

De NH90 helikopter is de Nederlandse maritieme (gevechts)helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. De NH90 kan opereren vanaf patrouilleschepen en luchtverdedigings- en commandofregatten. Defensie gebruikt het toestel ook als transporthelikopter boven land of vanaf bijvoorbeeld de amfibische transportschepen en het nieuwe Joint logistic Support Schip Karel Doorman voor het afzetten van special forces.

De NH90 kan ingezet worden voor

-         Onderzeebootbestrijding (eventueel vanaf marineschepen)

-         Oppervlakte-oorlogvoering (aanvallen van andere oorlogsschepen)

-         Ondersteuning bij bijvoorbeeld het onderscheppen van drugstransporten of het boarden              (het aan boord zetten van een team gespecialiseerde mariniers) van verdachte    
           schepen

-         Troepentransport

www.defensie.nl

Catalina PBY-5A  

foto gemaakt door Leonard van den Broek

De Catalina PBY-5A wordt ook wel de vliegende legende genoemd. Tussen 1941 en 1957 voerde deze vliegboot gevaarlijke oorlogsmissies uit. In de Tweede Wereldoorlog bestonden deze missies vooral uit humanitaire vluchten in Nederlands Indië. Later was de Catalina werkzaam vanaf Marinevliegkamp Valkenburg. Met recht een legende! Stichting Catalina zet zich nog dagelijks in om de Catalina vliegend te houden zodat een ieder hier nog steeds van kan genieten.

www.catalina-pby.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Created by Trefnet · Powered by SHARKSHARK